1.02.2008

Uusia lankoja ja kirja

New Yarn and book
Piipahdin tänään Somikissa etsien huovutettavia lankoja. Kyselin Tovea mutta myyjä kertoi tämän langan - Sandnes Fritidsgarn, huopuvan tasaisemmin (kuin esim. Huopanen) - tiedä hänta kun en oo huovuttanut muita kuin just tuota Huopasta. Tai olenhan minä huovuttanut palloja siten että pitkä langanpätkä (oisko ollut 3 m) keritään palloksi ja mäntysuopaliuoksella kastellen ja pyörittäen (niinkuin leipoisit pullia) käsissä ja vuorotellen kuumassa ja kylmässä vedessä hieroen saanut aikaan näitä pallukoita. Yhden pallon halkaisija on noin 23 mm.

Tein nämä viime kesänä enkä valitettavasti muista mitä lankoja käytin ( joo tiedän, tosi typerää eiks vaan...?), tai muistan sen että siinä on alpakkaa, mohairia, villaa....
Jos jollakin teistä on kokemuksia Fritidsgarnin huopumisesta - kertokaa ihmeessä!
Kirjassa (Felted Knits) on monta kivaa ohjetta - tossut on kivat. Ja laukut. Ja tumput - täällä on pakkasta sen verran että niille on käyttöä.
Olenhan tosin huovuttanut yhden "sauna"hatunkin Helenalle. Ei vaan nyt oikein huvita tehdä samanlaista.
Olen myös lupautunut Nuuskamuikkusen hatun tekijäksi - kuvia on etsitty mutta toteutus on hankalampi kuin luulin. Langat (sammaleenvihreä Huopanen) on ostettu jo ajat sitten mutta en vaan saa itseäni aloittamaan projektia.
Enkä jaksa stressata siitä asiasta nyt.
-
-
I went into a yarnstore today looking for yarns to felt. Asking for Huopanen (a finnish yarn) I got the information that Sandnes Fritidsgarn felts nicer and of course I had to buy some of it.
I have´nt tested many yarns yet - well I rolled some yarnballs last summer out of alpaca, mohair and wool as you can see in the picture. They turned out very well indeed.
There are many lovely patterns in the book Felted Knits by Beverly Galeskas. Bags, slippers, mittens etc.
I will have to make some of them. Allthough I´ve promised to make the Snusmumriks (you know the one in Moomin characters) hat and I´ve bought the yarn allready but not having the inspiration I just cant force myself to start the project.

5 kommenttia:

vattumato kirjoitti...

Fritidsgarn huopuu kauniisti ja pinnasta tulee hieman pörröinen. Se on myös pehmeä neulepintana kun taas Huopasesta tulee kovaa, koppuraa ja rypyläistä pintaa.

Hannah kirjoitti...

Kiitos Vattumadolle tiedosta! Laitan puikoille kenties Ilun En Pointet. Saas nähdä - ailahteleva kun olen

Marika kirjoitti...

mielestäni Huopasesta tulee pelkästään hyviä laukkuja tms. jotka vaativat erityistä ryhdikkyyttä. Muuten Fritidsgarn ja Tove kivempia.

Hannah kirjoitti...

Kiitti tiedoista - täytynee seuraavan ostoksen yhteydessä tutustua myös tuohon Toveen jota kyselin kaupasta.

risulintu kirjoitti...

Löysin blogisi Tiinan blogin kautta ja kerron oman kokemukseni molempia (huopanen ja fritikka) kokeilleena.

Huopasesta tulee viluisille käsille hyvät kintaat, itse käytän niitä myös autoillessa, enkä pidä jäykkyyttä ongelmana. Fritikasta olen neulenut yhdet lapaset ja niitä tehdessä oli ihan omituista kun lapasista piti tehdä vain hieman omia käsiä isommat. Annoin ne lapaset lahjaksi, mutta en usko että pitävät tuulta yhtä hyvin kuin huopas-jutut. Lisäksi olen samantyylisestä (virolaisesta) langasta tehnyt laukun ja se on nyppyyntynyt ikävästi, mitä ei ole tapahtunut huopasesta neulotuille lapasille, hatuille eikä laukullekaan.

Taitaa olla ihan makuasia kummasta tykkää. Neulepinta kyllä nätimpi fritikassa, mutta huopasenkin pinnan saa minusta aika nätiksi kun harjailee ja muotoilee riittävästi. Joskus näkee jopa Novitan lehdissäkin möhkyräiseksi jätettyjä pintoja.

Kivoja huopapallosia :)