9.10.2008

Räsymattojako....?


Sorry! Only in finnish this time.

No ei nyt sentään vaan kaulahuiveja. Ylempi palttinasidoksinen, keskimmäinen yksijuovaista toimikasta ja alin pohjasidosta jossa toinen puoli kudevaltainen ja toinen loimivaltainen. Alla kuvia vähän laajemmalta alueelta.Olen saanut joskus hauskojakin kysymyksiä ihmisiltä kun olen kertonut että opiskelen tekstiilialan artesaaniksi. "Ai mikä?" Selitettyäni että tuleva ammattini on tekstiilinvalmistaja he saattavat kysyä että: "Räsymattojako sitten alat tekemään?" Just joo, räsymattoja....

Opistolla on tasan tarkkaan yhdet kangaspuut joissa voi tehdä räsymattoja eikä räsymattojen teko edes kuulu opintosuunnitelmaan. Kankaita siis opimme valmistamaan ihan sieltä loimen luomisesta lähtien, kankaan rakentaminen ja puiden kokoaminen ja sidonta kankaankudontaa varten täytyy myös opetella jotta pärjäisi myös yksityisyrittäjänä jos sille tielle haluaa. Kodeissammehan on vaikka minkälaisia tekstiilejä - on pöytäliinoja, tabletteja, verhoja, seinävaatteita, pyyhkeitä, joo on mattojakin mutta opimme valmistamaan toisenlaisia eri sidoksilla olevia.

Perinteitäkään ei saa unohtaa - on raanuja, ryijyjä, täkänöitä y.m

No se siitä koulusta. Olen aloittanut February Lady Sweater:in Wetterhoffin Tuukasta. Jouduin ottamaan numeroa pienemmät puikot kun lanka on ohuempaa kun ohjeessa sanotaan. Tenkkapåå tuli vaan tässä vaiheessa - miten mä arvioin villatakin mitat kun ohjeessa puhutaan vain kierroksista eikä mittoja ole senteissä eikä tuumissakaan? Mittaanko itseni päällä ja saanko siten oikeankokoisen vai voiko sen laskea jotenkin tästä ohjeesta jossa on silmukkaluku/10 cm? Sanokaa te viisaammat!

9 kommenttia:

Jenni kirjoitti...

On ne huivit hienoja!
Onpa hieno tuo aloitettu projektikin. Riittäisiköhän itsellä rohkeus kokeilla jotain suurempaa kymmenen vuoden tauon jälkeen...

Eija kirjoitti...

Ihanaisia huiveja oletkin kutonut ja kauniit värit :)

Seijasisko kirjoitti...

Joo, minä taisin mm.esittää tuollaisen hauskan kysymyksen..heh..

Siis aivan ihania huiveja olet kutonut!!

Toi takkimalli on upean näköinen, mitä aloittelet.

Buenas Noches;)

Hannah kirjoitti...

Jenni: Kiitos! Kokeile ihmeessä - ei ne taidot oo ruostunu vielä kymmenessä vuodessa.

Eija: Kiitos - itselläsikin on mitä hienoimpia töitä esitteellä!

Seijasisko: Gracias senora - (miten ihmeessä saan sellaisen hauskan merkin liitettyä tuon n:n yläpuolelle?) kysymykset eivät haittaa, on vaan niin hauskaa kun suurin osa ihmisistä tuntuu olettavan että me valmistamme pääasiassa räsymattoja :D Buenas Noches sinnekin.

Mari kirjoitti...

Ehkä tuo "räsymatto"-mielikuva pysyy ihmisillä siksikin sitkeässä, että esim. Oulu-opiston kudontapisteessä voi noin 90%:ssa kangaspuista kutoa räsymattoa, parissa puissa poppanaa ja ehkä yksissä puissa ripsiliinaa ja yhdessä matkahuopaa. Että valitse sitten noista. ;) Tämä siis oli tilanne, kun menin itse katselemaan, että mitä loimia olisi tarjolla, kun teki mieli kutoa. Olisin halunnut tehdä ripsiliinan mieluummin kuin poppanan, mutta ei ollut kivanväristä loimea tarjolla, ja siinähän loimi tulee sen kuteen päälle näkyviin. Niin, jos kudonnan harrastuspiireissäkin olisi tarjolla jotain muuta kuin niitä räsymattoja, joihin kudotaan suvun miesten puhki kulutetut kalsarit raidoiksi (niin kuin minä tein 16-vuotiaana ja komeat matot tuli! :) ), niin vähitellen sitä varmaan hoksattaisiin, että kyllä sitä muutakin voi kutoa kuin mattoja ja poppanaa. :) Ihan niin kuin neulepuikoillakin voi tehdä muuta kuin villasukkaa ja virkkuukoukulla muutakin kuin pitsiliinaa. :)

Pirjo-Riitta kirjoitti...

Hienoja huiveja!

Noita sun töitäs kun katselen, niin tuntuu, että se koulu missä mä puoli vuottä kävin (20v sitten) oli kyllä aika takapajuinen. Me tehtiin tosiaan parit poppanaliinat ja tyynynpäälliset. Ja huopa. Mm. Maton kutominen olisi ollut edessä ylemmillä luokilla, heh.

Hannah kirjoitti...

Mari: Joo, opistot joutuvat valitsemaan kultaisen keskitien ja kun loimi on vedetty tukille niin se on käytettävä loppuun ennen uuden laittamista. Aina ei voi saada mitä on suunnitellut.

Pirjo-Riitta: Kiitos! Vaikuttaa siltä että monella on jonkinlainen käsityökoulutus taustalla - nykyään vaan niin harva pystyy elättämään itseään siinä ammatissa. Kenties tulevaisuudessa aletaan taas arvostamaan vielä enemmän perinteisiä käsityöammatteja. Vaikka minusta tuntuu että ollaan saamassa uutta potkua tähän ammattikuntaan kun katselen nuoria opiskelijakavereitani! :D

berlinBat kirjoitti...

Kauniita huiveja!

Tuon takin tehneenä (ja siihen se pätevyys jääkin ;) sanoisin että luo sen verran silmukoita että saat itsellesi miellyttävän kokoisen kaula-aukon, ja jatka lisäyksiä kunnes saat venytettyä kauluksen kaunalon alta kiinni (vähän sen mukaan arvioiden haluatko positiivista vai negatiivista joustoa, omastani tuli mielestäni vähän iso kun tein sen paljon-lisäyksiä-rivin vasta siinä vaiheessa kun kaulus ylettyi jo kauinalon alle..). Tuliko riittävän epäselvästi.. :) Itse jouduin myös kaventamaan hihoja ja selkää melkoisesti ettei olisi tullut ihan telttaa.. Mutta nyt on sopiva, jos ei sitten venähdä pesussa (lanka puuvillasekoitetta)!

Hannah kirjoitti...

Berlinbat: Kiitos neuvoista, ovat tarpeeksi selkeät jotta pääsen jatkamaan tuota kaarrokken neulontaa!