7.27.2010

26/2010

I´ve had a great time this summer at Turkansaari outdoor museum carding and spinning. As you can see from the pics below, I spin on a drop spindle. The yarn above is spun of wool that hasn´t been washed beforehand. The greyish skein in the background is washed and you are able to see the difference in color - the whites are really bright and comparing to the skein in front you see how it cleans up nicely.

Olen nauttinut tämän kesän työstäni Turkansaaren ulkoilmamuseossa jossa olen karstannut ja kehrännyt. Alla olevasta kuvasta näkyy työkaluni - värttinä. Yllä olevan kuvan lanka on kehrätty villasta jota ei lainkaan ole puhdistettu etukäteen. Etualalla oleva vyyhti on likainen ja taustalla oleva vyyhti on puhdistettu. Eron huomaa - kaikki värit muuttuu pesun myötä kirkkaiksi ja kauniiksi.

My drop spindle is wooden. I bought it at the medieval fair for 10 €. Cheaper than a spinning wheel...
Värttinäni on puinen.Ostin sen keskiaikamarkkinoilta 10 €:lla. Halvempi kuin rukki....


I have about 500 grams of wool in different colors. Blending them on the carder and spinning the carded rolls into yarn is addicting. Just think about the possibilities of different shades and blends...

Omistan noin 500 g villa kaikissa mahdollisissa väreissä. Värien sekoittelu karstoilla ja lepereiden kehräys langaksi on niin koukuttavaa. Ajattele kaikkia värisävyjä ja -sekoituksia...

I´ve just begun so it may take a while before I have my first ball of yarn ready. By the way...does anyone know how to ply on this tool? Must I do it on a spinning wheel? I SO would like to be able to knit this yarn but I think it has to be at least 2-ply to be able to do that. So if you have an idea on how it´s done, please do share.

Olen juuri aloittanut tän homman joten ensimmäisen kerän tekeminen voi kestää. Muuten...tietääkö joku kuinka värttinällä kerrataan? Onko mun pakko tehdä se rukilla? Haluaisin NIIN neuloa tästä langasta jotain mutta luulen että sen on oltava ainakin yhdesti kerrattu jotta se onnistuisi. Jos jollakulla on tietoa siitä kuinka se tapahtuu, kertokaa ihmeessä.

4 kommenttia:

Pia kirjoitti...

Värttinällä voi aivan hyvin kerrata. Sinun täytyy ensin keriä värttinällinen lankaa esim. wc-paperin ympärille. Ja toinen värttinällinen toisen wc-paperirullan ympärille. SItten otat molempien rullien säikeet ja sidot ne värttinän alkulankaan, ja ryhdyt kertaamaan. kertaaminen tapahtuu vastakkaiseen suuntaan kuin kehrääminen. Youtubesta varmaan löytyy esimerkkejä (plying with spindle).

Iida kirjoitti...

Käspaikan sivuillakin on ohjeita värttinällä kertaamiseen.

Jokke kirjoitti...

ihanaa lankaa. Minun värttinä on postissa, äkkiä hakemaan sitä!

Eija kirjoitti...

Vau, kivoja juttuja. Voi kun en ole vieläkään saanut aikaiseksi kokeilla edes tuota hommaa, vaikka Pialta voitin värttinän, mutta kyl mä vielä kokeilen...